Zoeken

Dirk Eliza Wierenga is geboren op 25 mei 1922. Het gezin waartoe hij behoorde woonde in Westernieland waar zijn vader hoofdonderwijzer was. Hij zat op de HBS in Warffum toen de oorlog begon en ging als 21-jarige in 1943 in het verzet.

Verzet

In Noord-Holland belandde hij bij de KP-Enkhuizen, onderdeel van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) van ‘Frits de Zwerver ‘(Frits Slomp). Hij bracht illegale kranten rond, hielp met het onderbrengen van onderduikers, bonkaarten etc.

Bevrijdingsactie

Het deelnemen aan een bevrijdingsactie in het raadhuis van Hoogkarspel is hem fataal geworden. Deze bevrijdingsactie werd in de nacht van 31 augustus op 1 september 1943 uitgevoerd. Een pistool en een alarmpistool vormden de bewapening, waarmee de overval werd uitgevoerd. Drie aanwezige bewakers werden gekneveld en de telefoon werd onklaar gemaakt. De arrestant is door hen bevrijd.

Wie was de te bevrijden persoon?

De arrestant Barend Mes was een voormalig sergeant van het Nederlandse leger en was een belangrijke ondergrondse figuur. Hij was gearresteerd door de Duitse Sicherheitsdienst (SD), verdacht van het vervalsen van persoonsbewijzen en gewapend treffen met een WA-man. Hoe kon men deze verzetsgroepen zo snel oppakken?
Na de arrestatie van enkele verzetsmensen had men ondergronds geen groot alarm geslagen en waren de anderen niet direct ondergedoken. Een tas met papieren van de Landelijke Ondergrondse was niet in de bergplaats verstopt en werd gevonden. De tas bevatte gegevens van de verzetsgroepen. Daardoor kon men snel de hele verzetsgroep oprollen. De gevolgen van de bevrijdingsactie hebben vrijwel het einde veroorzaakt van het eerste verzet in Hoorn en Enkhuizen. Door toeval, argeloosheid en overmoed konden twee verzetsgroepen bijna volledig worden opgerold.

Gearresteerd

Verzetsleden werden op het politiebureau aan de Euterpestraat te Amsterdam verhoord en gemarteld om de waarheid boven tafel te krijgen. Na hun bekentenis zijn Dirk Wierenga en Tom Kranenburg overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen, het zogenaamde “Oranjehotel”. Zij zijn ter dood veroordeeld wegens deelname aan het verzet, wapenbezit en de bevrijdingsactie. Op 22 mei 1944 zijn beiden gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte, het duingebied tegenover de gevangenis.

Na de oorlog zijn bijna alle, op de Waalsdorpervlakte gefusilleerde, personen opgegraven. Dirk Eliza Wierenga kon men in eerste instantie niet identificeren, waardoor hij eerst anoniem is begraven, op een begraafplaats te Den Haag.
Uiteindelijk is hij geïdentificeerd door zijn ouders aan de hand van stukjes kleding. Daarop kreeg hij een herbegrafenis op het kerkhof te Westernieland. De begrafenis werd geleid door ds. A. de Jonge (de vader van de cabaretier Freek de Jonge). Het kruis dat nu hier in het kerkje van Westernieland hangt stond bij de herbegrafenis op het kerkhof van Westernieland. Ook heeft men de naam van Hoofdstraat van Westernieland omgedoopt in de Dirk Wierengastraat.

Op het kerkhof is zijn graf te vinden. De gemeente onderhoudt de graven van omgekomen buitenlandse militairen en dat van Dirk Eliza Wierenga. Bij de vijfjaarlijkse herdenking worden kransen gelegd.

Vrede is niet vanzelfsprekend!